Norrsken – magiskt och vackert

Få saker är vackrare och mer magiskt än norrsken. Det enda jag kan komma på som kan tävla med norrsken är små bebisar. Förra vintern såg vi ett sprakande norrsken i grönt vid ½1 på natten när vi släckte ljusen i stugan. Vi väckte vår dotter som redan hade sovit i några timmar. Hon fick sätta på sig skor, mössa och vira in sig i täcket. Sedan gick vi ut i vinternatten och tittade upp mot himlen tillsammans. En natt att minnas!

Fotografen Göran Strand filmade för två år sedan ett 1,5 h förlopp av ett kraftigt norrsken på Frösön i Jämtlands län. Vackert!

Så här skrev Göran Strand på sin Facebooksida i onsdags:

Natten till idag skedde ett utbrott på solen som i sin tur ledde till en så kallad CME, Coronal Mass Ejection (Koronamassutkastning på svenska). Kortfattat betyder det att solutbrottet tog med sig en stor mängd partiklar från solen och om dessa partiklar färdas mot jorden, kan norrsken uppstå då dessa träffar jordens magnetfält.

Nu ser det ut som att nattens utbrott är på väg mot oss, så med lite tur får vi lite norrsken runt den 8-9 februari. Så om ni har klart väder de närmaste kvällarna, gå ut och kika mot norr.

Idag är det den 8:e februari, titta mot Norr innan du kryper ner i sängen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *