Dunderklumpshimlen

Beppe Wolgers skulle ha fyllt 84 år idag. Grattis i Dunderklumpshimlen!

Det jag mest kommer ihåg från det jag var liten är hans Godnattsaga som sändes på TV. Som vuxen tycker jag nog mest om Dunderklumpen. Även mina barn tycker om Dunderklumpen och det är ju tur för mig.

När jag var liten tyckte jag att filmen var lite läskig. Dunderklumpen var hemsk som fångade dockan och mjukisdjuren i näverkonten och rodde iväg med dom. Eller Enöga, så ful och hemsk, han var jag rädd för.

Som vuxen ser jag andra saker som jag inte såg som barn, som när Enöga säger:

Pengar gör er galna, stackare. Gokväll.

eller den härliga jämtskan när dunderklumpen säger:

Nu ska vi över sjön, sen opp i fjälla, där bor jeg.

Förresten är jag lika gammal nu som Dunderklumpen är i filmen. Du som kan din Dunderklump kan räkna ut hur gammal jag är, men jag är inte lika rund…

Tack Beppe för att du gav oss alla härliga varelser:

En dum en älskar jag! Den trotsiga och snusförnuftiga dockan, så känner jag mig ibland. Humlan som pratar skånska, den charmiga Pellegnillot som spelar munspel, söta Lejonel med sina alldeles förstora prickiga kalsonger, det finns en förklaring varför Enöga har blivit som han är, Blomsterhåret som kan prata med vattenfallet, Jätten Jorm som gillar mest å bada och sist men inte minst Dunderklumpen.

Grattis i Dunderklumpshimlen Beppe!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *